Thomas Blaikie, "Ghidul manierelor moderne", traducere de Razvan Taliu, Editura "Runa", Grupul Editorial Corint (tel. 021/319.88.22), 280 pag.
Pentru ca sezonul e in toi, va recomand inca o carte de vacanta, usoara si spumoasa, din care veti ramane insa si cu sugestii utile pentru a face o impresie buna in tarile Uniunii Europene, inclusiv la noi, in Romania. Si fiindca ati vazut cu totii in serialele si filmele englezesti cat pret pun britanicii pe regulile de comportare, faptul ca acela care ne invata cum sa ne purtam civilizat in secolul 21 e un englez specializat in lifestyle, descuiat la cap si simpatic, nu poate fi decat benefic. Scriitorul si jurnalistul Thomas Blaikie pleaca de la constatarea ca societatea democratica de azi a renuntat partial la ipocrizia constrangatoare, ca a abolit multe reguli din codul odinioara obligatoriu, permitand individului sa fie mai natural, mai relaxat, sa se simta bine si sa comunice sincer, fara insa a-i stanjeni pe ceilalti. "Manierele" moderne sunt mai putin rigide, mai logice si mai tolerante, insa asta nu inseamna ca, in numele libertatii si exprimarii de sine, iti e ingaduit orice, cum se mai crede pe la noi. Blaikie ne explica regulile convietuirii civilizate in societatea de azi, si felul cum putem amenda cu calm comportamentele antisociale. O face prin intermediul unor personaje reprezentand grupuri diferite de varsta - o doamna octogenara, un cuplu de varsta medie, o tanara de 25 de ani, dar si prin referiri la persoane publice - politicieni, cantareti, sportivi etc.
In loc sa ne enervam si sa ne plangem la nesfarsit de mitocania si nesimtirea din jur, ni se sugereaza cum sa actionam pentru ameliorarea situatiei. Unele din recomandarile britanicului ne fac sa zambim amar: poate, la Londra, cand cineva te imbranceste pe strada si ii spui "imi pare rau, nu mi-am dat seama ca va stateam in drum" sa aiba