In vara anului trecut pretul locuintelor americane a consemnat primul recul dupa 11 ani de crestere. In prezent, imobilele din Statele Unite sunt cu zeci de mii de dolari mai ieftine. Evenimentele derulate in ultimele saptamani pe pietele financiare internationale au legatura tot cu imobilele, mai precis cu reperul care le sustine pretul: creditul ipotecar.
O serie de debitori de pe segmentul substandard (subprime) au incetat sa-si mai achite ratele de credit, iar mai multe fonduri de investitii legate de banci au intrat in colaps, antrenand o criza de lichiditate solutionata, in final, prin interventii ale bancilor centrale.
Ultima masura luata de banca centrala a Statelor Unite - Federal Reserve -, de reducere a dobanzii cu care imprumuta bancile comerciale, este menita sa evite o criza mondiala la nivelul creditarii si, implicit, sa sustina pretul activelor.
Din pacate, unda de soc internationala a lovit si Europa Centrala si de Est. Dupa cinci ani de cresteri spectaculoase, pretul proprietatilor din statele baltice a inceput sa scada.
Iar atunci cand discutam de tarile baltice ne gandim fireste la Romania, pentru ca nu degeaba ne-a introdus Standard & Poor s alaturi de Letonia, Estonia si Lituania - pe lista tarilor cu cel mai clar risc de supraincalzire.
Potrivit analistului imobiliar Ion Radu Zilisteanu, nicio alta investitie nu a adus profituri atat de mari in ultimii ani: ?De la inceputul anului 2003 si pana la jumatatea lui 2007 metrul patrat, intr-un apartament vechi, a crescut de 10-12 ori. Mai precis, daca in urma cu patru ani un metru patrat costa 100 de dolari, in momentul de fata se vinde cu 1.000-1.100 de euro.
La prima vedere s-ar putea spune ca e doar o chestiune de timp pana cand se va produce si la Bucuresti ceea ce se vede acum la Riga, Vilnius sau Talin. Totusi, in cazul nost