Timp de aproape trei decenii, intre 1970 si 1997, combinatul de ingrasaminte chimice Valea Calugareasca a produs acid sulfuric, acid fosforic si multe alte produse chimice pe baza de fosfor, clor si sulf. In aceasta perioada, in jurul combinatului au fost depozitate peste 5,5 milioane de tone de reziduuri periculoase pentru mediul inconjurator si, implicit, pentru sanatatea localnicilor.
Muntii de otrava strajuiesc si acum unitatea Romfosfochim aflata in paragina, la zece ani dupa lichidarea ei. In anul 2002, societatea Mega Company, cu sediul in Washington DC SUA, a preluat haldele de cenusa piritica, obligandu-se sa ecologizeze zona prin recilcarea deseurilor. Au trecut de atunci cinci ani, timp in care nu s-a intamplat nimic.
Ba, mai mult, din cauza vantului si a precipitatiilor, aria poluata s-a extins, iar in panza freatica s-au infiltrat reziduurile toxice, care pot afecta sanatatea localnicilor.
Ultima actiune de control a organelor de protectia mediului a avut loc in luna aprilie a acestui an, cand o comisie formata din reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova si Garzii de Mediu Prahova nu a putut intra in curtea societatii din cauza agentilor de paza.
Toti membrii comisiei s-au multumit sa semneze o nota de constatare, fara sa ia nicio masura, nici macar sa amendeze administratorul muntilor de otrava. In schimb, oamenii se plang ca atunci cand bate vantul, pirita ajunge in gospodariile lor. „La noi, totul e rosu: atat acoperisul, cat si geamurile caselor. Nici rufele nu le putem usca in curte pentru ca se murdaresc de pirita.
Multi dintre cei care au lucrat la combinat au murit de cancer, iar animalele care pasc pe maidanul de la combinat raman fara dinti”, sustine Maria Petrache, unul dintre locuitorii comunei.
Deputatul PSD Mihai Apostola