Se anunţă zile grele pentru premierul britanic Gordon Brown. Propriul partid îl sabotează într-o problemă destul se sensibilă la nivel european: organizarea unui referendum asupra noului Tratat comunitar.
Conform angajamentelor pe care Brown şi le-a luat faţă de restul liderilor de stat şi de guverne din Europa, Marea Britanie nu ar trebui să organizeze o consultare publică pentru noul text, având în vedere că el nu mai poartă „eticheta” de Constituţie, ci doar de simplu tratat.
Numai că planul pus la punct de liderii europeni a fost dat peste cap de cererile vehemente ale opoziţiei britanice, care ţine cu orice chip ca cetăţenii de rând să-şi dea cu părerea asupra noului text fundamental european. Conştienţi, pe de o parte, de faptul că marea majoritate a britanicilor sunt eurosceptici, şi acuzând Cabinetul Brown că nu spune adevărul legat de noul text, care, în fond, este tot Constituţia respinsă în 2005 de francezi şi de olandezi, conservatorii au reuşit treptat să mobilizeze opinia publică şi mass-media pentru a-l forţa pe Brown să-şi încalce angajamentele faţă de Bruxelles. În ultimele două săptămâni, Guvernul şi-a susţinut cu tărie dezacordul cu privire la un referendum, în ciuda faptului că opoziţia a ameninţat cu organizarea unor mitinguri.
Evenimentele au luat, ieri, însă o turnură neaşteptată, după ce cotidianul „The Telegraph” a dezvăluit că premierului Gordon Brown îi este forţată mâna chiar de propriul partid. Aproximativ 120 de deputaţi laburişti şi chiar câţiva dintre miniştrii Cabinetului doresc organizarea unui referendum, fapt ce îl pune într-o poziţie extrem de dificilă pe şeful Executivului.
Printre membrii Guvernului care se pare că, în ascuns, nu este de acord cu metoda lui Brown de a sări peste părerea britanicilor de rând, se numără Jack Straw, ministrul Apărării. Însă cel mai mare simpatizant dintre laburişti în veder