Pentru monopolul de stat kazah KazMunayGaz, a treia incercare de a patrunde pe piata europeana a fost norocoasa. In 2004, Cehia le-a respins oferta pentru Unipetrol "din motive strategice", iar in 2006 Lituania a preferat oferta polonezilor pentru rafinaria Mazeikiai.
Achizitia participatiei majoritare a Rompetrol ne da posibilitatea sa intram pe piete importante de distributie in Europa, inclusiv Franta, Romania, Moldova si Bulgaria, precum si sa utilizam Rompetrol ca platforma pentru o viitoare extindere", a declarat ieri presedintele KazMunayGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin. El a precizat ca grupul isi va concentra activitatile pe pietele in crestere din zona Marii Negre, Balcanilor si Mediteranei. "Tranzactia creeaza un pod energetic intre resursele petroliere din Kazahstan si cererea in crestere de produse rafinate in Europa Centrala, de Est si Occidentala", a spus Karabalin.
Desi Comisia Europeana studiaza cu atentie dosarul acestei tranzactii, este putin probabil ca ea sa nu-si dea avizul, nefiind vorba de o concentrare mare pe piata interna a UE, ne-a declarat ieri un oficial european sub protectia anonimatului.
Interesele rusesti sunt foarte puternice in Kazahstan, avertizeaza intr-o analiza Vladimir Socor, expert in politicile energetice din zona caspica: "Politica Rusiei este calibrata pentru a asigura ca are un cuvant decisiv, chiar daca ascuns, in accesul fizic al Kazahstanului pe pietele energetice occidentale si chiar in operatiunile producatorilor si transportatorilor occidentali de energie in Kazahstan".
Intr-o mutare ce se aseamana cu tacticile Gazprom, monopolul rus de stat, guvernul din Kazahstan a ordonat ieri suspendarea lucrarilor la zacamantul de petrol din Kashagan, cel mai mare din tara si unul dintre cele mai mari din lume. Kashagan este exploatat de un consortiu international format din KazMunayGaz, comp