În Bucureşti există peste 30 de cămine studenţeşti. În timpul vacanţei, universităţile le închid pentru igienizări, dar cel puţin câte unul pe universitate rămâne deschis pentru rezolvarea situaţiilor deosebite: masteranzi, studenţi orfani sau în practică. Tarifele practicate de universităţi sunt diferite faţă de cele din timpul anului universitar. Ce se întâmplă într-un astfel de cămin, devenit cam sat fără câini, e lesne de văzut din reportajul nostru. (M.M.V.)
“Unu: Aduc în cameră fel de fel de oameni. Ele sunt trei fete şi cred că, până acum, au venit cu vreo 15 băieţi - cresc vânzările la prezervative. Hai să spunem că asta nu m-ar deranja, în mod special. La un moment dat, te obişnuieşti să ştii că se face sex în baie sau chiar în patul de alături, tu fiind în cameră. Mă deranjează, însă, că nu ştiu cine vine, cine pleacă şi cu ce pleacă. Doi: Se folosesc de lucrurile mele, fără să mă întrebe ceva înainte şi fără să le aducă la starea iniţială. Adică, dacă mănâncă din farfuriile mele, eu trebuie să mi le spăl sau, dacă îmi folosesc prosoapele, mi le lasă murdare. Trei: Ascultă muzică atât de tare, 24 de ore din 24, încât nu mă mai aud gândind. Nici nu se pune problema să te lase să înveţi sau să dormi.“
Lista Oanei, studentă la Politehnică şi, în acelaşi timp, angajată la o firmă, poate continua. De multe ori, aşa arată viaţa în Regie sau în orice alt cămin, pe timpul verii. Asta pentru că nu toţi studenţii care rămân în Bucureşti au şi un motiv pentru asta. Dacă mulţi rămân pentru a se angaja, unii rămân doar pentru a prelungi petrecerile din timpul anului. “Fetele astea stau câte două pe un loc şi plătesc jumătate. Una lucrează la un supermarket, unde a fost prinsă că fură. Cealaltă e animatoare într-un club, două seri pe săptămână. Se scoală la ora 2 după-amiaza, se uită la filme şi ascultă muzică la maxim. Noaptea, e haos”, spune Oana. A înce