Foto: Gardianul
Analiza sectorului farmaceutic romanesc, realizata de experti ai Bancii Mondiale, a scos la iveala coruptia extinsa din acest domeniu. Raportul reuseste sa arate de ce, in conditiile cresterii fondurilor pentru medicamente, tot mai mai putini bolnavi au acces la tratamente compensate si gratuite.
Documentul nu a fost dat publicitatii, desi acesta semnaleaza lucruri extrem de grave in sistem. O analiza facuta de experti ai Bancii Mondiale, in colaborare cu specialisti din sistemul medical romanesc si din Organizatia Mondiala a Sanatatii, dezvaluie „caracatita“ din sectorul farmaceutic romanesc.
Una dintre observatiile raportului a fost aceea ca piata medicamentelor este in crestere datorita introducerii tratamentelor de ultima generatie, extrem de scumpe, de care beneficiaza un numar mic de pacienti. Unele dintre aceste medicamente au intrat in topul primelor 20 din cele mai bine vandute in tara noastra.
Un aspect grav semnalat este absenta unui control eficient al medicamentelor in circulatie, precum luarea de mostre in mod regulat de la distribuitori sau de pe rafturile farmaciilor si teste de laborator. Aceasta deficienta incurajeaza vanzarea de medicamente expirate, dar si contrafacute.
„Comparand vanzarile totale cu bugetul medicamentelor CNAS, inclusiv medicamentele pentru spital, se confirma ca aproximativ 80% din suma cheltuita pentru medicamentele cu reteta este acoperita de CNAS, 20% vine din coplati si plata directa odata ce plafonul lunar s-a epuizat.
Un posibil motiv pentru estimarile diferite este acela ca pot exista unele scurgeri din bugetul CNAS pentru medicamente din cauza unor practici frauduloase: doctorii pot scrie relativ usor retete care nu sunt niciodata eliberate - farmacistii impart venitul din compensarea CNAS pentru aceste retete cu doctorii.
Uneori exist