Liberalul Dinu Patriciu i-a implinit presedintelui autoritar al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, visul de a intra in Europa. Iar Nursultan Nazarbaev l-a facut pe Dinu Patriciu unul dintre cei mai bogati si mai puternici oameni din lume.
Din vanzarea a 75% din Rompetrol catre KazMunaiGas, monopol de stat kazah in petrol si gaze, aflat indirect sub influenta clanului Nazarbaev si a guvernului de la Astana, castiga toate partile.
Kazahtanul patrunde prin Romania pe piata energetica europeana intimidata de Rusia. UE si Statele Unite isi vad animat dintr-o semnatura planul de diversificare a surselor de energie, iar Romania castiga un rol activ in aceasta strategie si un contributor important la bugetul de stat in KazMunaiGas, una dintre cele mai instarite companii nationale in resurse naturale.
Intalnirea intre interesele lui Dinu Patriciu si cele ale Kazahstanului condus de Nursultan Nazarbaev n-a fost o intamplare.
Primul dorea sa vanda, se spune ca a mai negociat fara succes cu Gazprom si Lukoil, iar Kazahstanul „asedia” - lipsit de oportunitati si sanse - frontiera europeana prin Cehia si Lituania, cu scopul de a se insera printre furnizorii importanti de produse rafinate.
Optiunea liberalului Patriciu, un critic al managementului de stat, pentru KazMunaiGas nu este bizara. Peisajul energetic s-a schimbat dramatic fata de inceputul anilor ‘90, astazi jucatori importanti fiind companii nationale, si nu private occidentale.
KazMunaiGas, cu toata vasalitatea fata de puterea de la Astana, este privita de analistii europeni si americani ca un viitor model de eficienta pentru celelalte companii nationale.
Mai mult, presedinte de 16 ani al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev pare observatorilor occidentali schimbat dupa ultimele alegeri. Actioneaza ca si cum ar dori sincer sa-si primeneasca