Ministerul Sănătăţii a aprobat o listă cu 11 boli pentru care se acceptă scutirea de la purtarea centurii de siguranţă in cazul autovehiculelor mai mici de 3,5 tone.
Certificatul medical de scutire se eliberează pacienţilor cu sindroame hemoragipare, sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive), leucemii acute şi cronice, mielom multiplu, limfoame maligne, ciroză hepatică şi cancer hepatic cu ascită voluminoasă, afecţiuni acute ale sănului şi obezitate care impiedică inchiderea centurii de siguranţă, precum şi pacienţilor care au suferit diferite operaţii toracice (trei luni postoperator), by-pass extraanatomic axilo-femural, pace-maker cardiac recent montat. Certificatul se eliberează intr-un exemplar, la cerere, de medicii din orice unitate sanitară in evidenţa căreia se află persoana care solicită acest act.
EXCEPŢII. Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, pot circula fără centura de siguranţă toţi conducătorii de autovehicule atunci cănd manevrează cu spatele, femeile gravide aflate intr-o stare avansată de sarcină, cei care execută servicii din poartă in poartă, taximetriştii in momentul in care au client şi instructorii auto in momentul in care fac şcoală.
Ministerul Sănătăţii a aprobat o listă cu 11 boli pentru care se acceptă scutirea de la purtarea centurii de siguranţă in cazul autovehiculelor mai mici de 3,5 tone.
Certificatul medical de scutire se eliberează pacienţilor cu sindroame hemoragipare, sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive), leucemii acute şi cronice, mielom multiplu, limfoame maligne, ciroză hepatică şi cancer hepatic cu ascită voluminoasă, afecţiuni acute ale sănului şi obezitate care impiedică inchiderea centurii de siguranţă, precum şi pacienţilor care au suferit diferite operaţii toracice (trei luni po