» Terenurile arabile au luat locul unei delte de 18.000 hectare care exista la marginea Galatiului, in zona varsarii Prutului in Dunare.
» santierul "Ana Pauker" a redus Lacul Brates, "Balatonul Romaniei", de la 7.428 ha la 2.000 ha.
» Autoritatile promit renaturarea zonei Lacului Brates, dar actiunea este doar o prioritate plasata la capitolul "actiuni de viitor".
Lacul Brates, situat la marginea nord-estica a Galatiului, avea pe vremuri 7.428 de hectare. "Pe vremuri" inseamna anul 1932. Impreuna cu Lacul Covurlui, baltile, grindurile si smarcurile din zona de varsare a Prutului in Dunare, Bratesul forma, la marginea Galatiului, o mica delta, de 18.000 de hectare. Zona a intrat in legenda pe vremea tineretii lui Petru Rares, care, inainte de a deveni domnitor al Moldovei, se ocupa cu pescuitul la Brates, carele sale aprovizionand cu peste nu numai mangopetia Curtii Domnesti de la Suceava, ci si cetatile Tighina, Cetatea Alba si Chilia. Legendele locului spun ca Petru Rares s-a indragostit de o tataroaica, iar de aici a ramas insiruirea numelor localitatilor de la Brates spre nord, care se constituie intr-o declaratie de dragoste: Tulucesti, Tatarca, Frumusita... Dincolo de legende, Lacul Brates a dat bunastare locuitorilor din zona. In Vadul Ungurului, cartierul galatean situat in apropierea lacului, exista in urma cu o suta de ani o cherhana de prima stocare si sarare a pestelui si zeci de ghetarii adanci, unde era asigurata gheata necesara pentru transportarea pestelui in carutele cu coviltir, care plecau spre nord dupa apusul soarelui. Aceeasi bunastare era si in satele din zona, in care principala ocupatie erau pescuitul si negotul cu peste.
santierul "Ana Pauker"
Bunastarea a durat pana in 1948. Atunci, pe malul Bratesului a fost infiintat santierul "Ana Pauker", al carui scop era desecarea zonei pentru ca zeci de mii