Craiovenii care doreau să-şi încheie socotelile cu Termoficarea va trebui să-şi ia adio de la această iniţiativă, cel puţin pentru iarna 2007-2008.
15 septembrie este teoretic data-limită la care craiovenii care locuiesc la blocuri pot scăpa de contractele cu Regia Autonomă de Termoficare (RATf) şi se pot debranşa de la sistemul centralizat de încălzire.
Din cauza restricţiilor normative, în prezent este târziu pentru ca vreun craiovean să dorească debranşarea. Cei care intenţionau să-şi instaleze centrale termice în această iarnă, vor fi nevoiţi să continue parteneriatul cu Termoficarea.
Procedura de debranşare a creat probleme conducerii regiei, care s-a confruntat cu mai multe debranşări făcute după ureche, deşi în noua Lege a termoficării, adoptată în 2007, erau prezentaţi toţi paşii care trebuia urmaţi. Dar cum craiovenii nu sunt la curent cu noutăţile legislative, aceştia au preferat să-şi facă singuri lucrările sau să apeleze la cunoscuţi, venind abia apoi la regie să-şi anunţe isprava.
„Să citească legea, să vadă ce trebuie făcut. În schimb, ei vin la noi şi ne spun: «Vedeţi că ne-am debranşat şi ne-am pus centrală! Să nu ne mai emiteţi facturi». Întâi să se intereseze ce trebuie făcut şi cum e legal“, a declarat Nicolae Degeratu, director adjunct al RATf.
Degeratu a explicat că, înainte cu 30 de zile, cetăţeanul care doreşte debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să anunţe regia şi consiliul local. Acesta trebuie să depună dosarul la RATf, care să cuprindă, printre altele, acordul vecinilor, dar şi al asociaţiei de proprietari.
Până în prezent, aproximativ 160 de cereri de debranşare au fost înregistrate la RATf Craiova. Numărul acestora este în scădere, după cum a precizat Nicolae Degeratu, care a adăugat că în ultimii 17 ani, 10.000 de locuinţe din Bănie s-au debranşat de la sistemul centralizat de