(Foto: )
Acum isi duc viata in localitati ce apartin de municipiul Aiud a carui administratie isi aduce aminte de ei o data la patru ani. Este vorba de peste 2.000 de oameni care locuiesc in cele trei sate insirate pe marginea Vaii Girbovei.
In urma cu citiva ani administratia orasului a hotarit ca a venit vremea ca Aiudul sa devina municipiu. Cum nu avea destui locuitori pentru asta, primaria a pornit o campanie in satele din imprejurimi. Le-a promis oamenilor ca daca renunta la comuna si trec in administrarea municipalitatii vor avea parte de o gramada de avantaje.
In schimb daca nu erau de acord, oamenii au fost informati ca vor ramine fara transport local, politie si bani la buget. De frica sau de bucurie, satenii au mers la un referendum si au votat propunerea. S-au ales cu disparitia de pe harta pe care o folosesc edilii. Oamenii din Girbova de Jos, Girbovita si Girbova de Sus nu mai au acum dispensar, politie, drumuri si nici cui sa se plinga.
Cum sa traiesti fara un medic
Cu o populatie care are probleme de sanatate, cele trei localitati au mare nevoie de servicii sanitare. “Nu am mai avut de la Revolutie. Ii foarte greu. Cind ai nevoie de un medicament ceva, fugi la Aiud si pe unde poti. Cind nu poti mai rabzi. Is vreo 8,9,10 kilometri pina acolo. Cum sa fie usor cind nici nu ai cu ce mere si n-ai nici bani de cursa”, spune Maria Onea.
“Ar fi bun un dispensar pentru ca la noi in sat majoritatea oamenilor is batrini. Ca sa mergi pina la Aiud ii cam departe si cind te duci acolo nu gasesti doctorul si pierzi toata ziua. Is niste lucruri gresite, ca nu trebuia sa se strice de la capul locului”, o completeaza Aurel Stan. “Murim aici. Aia facem. Io am avut doua operatii de m-o dus moarta din casa.
Nu mai avem aici medic si dispensar de vreo 10 sau 20 de ani. Ar fi bun da’ cin