Ministrul turc de externe Abdullah Gul a fost ales marti de catre parlamentul de la Ankara in fotoliul de presedinte al tarii, devenind astfel primul sef de stat provenit din miscarea islamista care ocupa functia suprema in stat in Turcia laica, transmit agentiile de presa internationale, consultate de Rompres.
Alegerea lui Abdullah Gul la presedintia Turciei este perceputa ca o victorie a Partidului Justitiei si Dezvoltarii, formatiune aflata la guvernare si care a rezultat din miscarea islamista, asupra celor mai intransigenti adepti ai laicitatii, sustinuti de armata, care au blocat in primavara acestui an o prima candidatura a sefului diplomatiei turce.
Ziarele au calificat aceasta desemnare a viitorului presedinte drept un eveniment istoric pentru democratia turca, subliniind insa ca Gul va avea multe de facut pentru a le demonstra generalilor laici ca nu vrea sa islamizeze tara.
In cel de-al treilea tur de scrutin, si ultimul, Abdullah Gul a obtinut 339 de voturi din totalul de 550 exprimate de membrii parlamentului, dominat de formatiunea sa politica, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP). Pentru a fi ales presedinte, Abdullah Gul avea nevoie de o majoritate de 276 de voturi.
Ceilalti doi candidati, Sabahattin Cakmakoglu, din partea Partidului Actiunii Nationaliste, si Hüseyin Tayfun IIli, din partea Partidului Stangii Democratice au obtinut 70 si, respectiv, 13 voturi.
In primele doua tururi de scrutin, desfasurate saptamana trecuta, pentru alegerea candidatului AKP la presedintia Turciei erau necesare 367 de voturi, insa cele doua treimi din sufragii nu au putut fi obtinute.
Abdullah Gul urmeaza sa depuna juramantul marti, dupa care va participa la o ceremonie de transfer al puterii. Ministrul turc de externe Abdullah Gul a fost ales marti de catre parlamentul de la Ankara in fotoliul de pre