Foto: EvZ
Preturile locuintelor din Romania nu vor scadea, cel putin in urmatorii doi-trei ani, sustin expertii imobiliari. Acestia contrazic analiza cotidianului britanic „Daily Telegraph”, care pune Romania alaturi de pietele europene considerate „supraincalzite” si unde preturile locuintelor au inceput sau vor incepe sa scada.
„Faptul ca in Spania, Irlanda si Tarile Baltice supranumitul „bubble urias” da semne ca se dezumfla nu are legatura cu „atipica” piata imobiliara romaneasca”, spun consultantii. Potrivit acestora, nu doar ca nu vor exista scaderi ale preturilor, ci chiar se vor inregistra scumpiri moderate, dar diferentiate pe tipuri de proprietati.
„Pe segmentul apartamentelor vechi, preturile ar mai putea creste usor inca doi ani si jumatate, maximum, dupa care vor incepe sa scada. Din ce in ce mai multi clienti se vor indrepta catre imobilele noi, al caror pret va creste si el moderat, pe fondul intensificarii competitiei”, este de parere analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Fara sanse de ieftinire sunt terenurile. „Explicatia este simpla: se reduce numarul suprafetelor din interiorul orasului. Daca cererea va fi mare si preturile vor fi pe masura”, afirma Adrian Vascu, expert evaluator. Estimarile sunt valabile in cazul in care piata va functiona in conditii normale, ferita de fenomene precum inundatiile sau cutremurele.
Domina investitiile speculative
Pentru ca a facilitat accesul populatiei in achizitionarea unei locuinte, creditul ipotecar este, de multe ori, considerat „principalul vinovat” care a dus la cresterea preturilor. Cu toate acestea, surse din piata afirma ca numarul tranzactiilor speculative „cu banii jos” il depaseste pe cel al creditelor.
Potrivit datelor Bancii Nationale, suma totala de credite pentru locuinte este de 8.881,3 milioane de lei. Din aceasta, numai in pe