Zgarie-norul romanesc nu e de fapt zgarie-nor. Cele cateva timide incercari de a construi pe verticala se lovesc cel mai adesea de comisiile de urbanism si, mult mai rar, de opiniile arhitectilor. Poate nu intamplator, cele mai temerare proiecte s-au nascut la Timisoara si la Cluj.
Cladirea de 220 de metri a lui Ovidiu Tender se va inalta la 150 m de Prefectura TimisFoto: HotNews.ro
Pe de o parte, grupul Tender, pe de alta - grupul IMO Finance, viseaza centre de business si birouri de clasa A. Deocamdata insa, principala amenintare la adresa zgarie-norilor romanesti sunt birocratia si lipsa unui plan de dezvoltare, ca sa nu spunem lipsa unui Plan Urbanistic (PUG), cum este cazul Clujului.
“Zgarie-norul” miliardarului Tender, contestat de arhitectii timisoreni
Grupul Imobiliar Tender, apartinand miliardarului timisorean Ovidiu Tender, anunta cu mare fast, in primavara anului 2003, construirea in zona centrala a municipiul de pe Bega a primului zgarie-nori din Romania. La cca. 150 de metri de Prefectura Timis.
Caracterul futurist al proiectului imobiliar facut public, la vremea respectiva, de oamenii de specialitate ai miliardarului a provocat o anumita neincredere la nivelul opiniei publice.
Ovidiu Tender
Echipa de constructori a trecut insa la treaba imediat dupa ce Ovidiu Tender a reusit sa achizitioneze intreprinderea de materiale textile ILSA, aflata in stare de faliment, a carei utilitati industriale au fost dezafectate.
In acest fel s-au procurat la pret de dumping cei 170.000 de metri patrati de teren necesari noului cartier, in conditiile in care fabrica falimentara a fost achizitionata cu un pret de doar doua milioane de euro.
“Ridicam un nou cartier, pe care il vom numi «Noua Timisoara». Va avea 1.500 de apartamente de clasa superioara, de standard european. Vom construi s