Tranzactia de preluare a unui pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol de catre compania din Kazahstan KazMunayGaz creeaza premisele unei posibile ieftiniri ale produselor petroliere la pompa in Romania si in plus aduce un implus puternic la realizarea marilor proiecte de interconectare cum ar fi Constanta-Trieste sau chiar Nabucco.
"Avand in vedere resursa primara ieftina pe care o are Kazahstanul, aceasta ar putea crea un efect pozitiv la nivel national. Exista bineinteles o crestere a securitatii de aprovizionare, dar si o imbunatatire a costurilor pe lantul de productie, rafinare, distributie. Aceasta creeaza premisele unei ieftiniri a preturilor la pompa", spune Razvan Nicolescu, atasat pe probleme de energie din partea Ministerului Economiei si Finantelor la Bruxelles. Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante efecte pe care tranzactia anuntata ieri le-ar putea avea este accelerarea realizarii unor proiecte de importanta strategica pentru siguranta alimentarii cu resurse a UE cum ar fi oleoductul Constanta-Trieste si chiar gazoductul Nabucco.
"Cred ca aceasta tranzactie trebuie privita ca o intelegere intre Romania, parte a Uniunii Europene, si Kazahstan, un fost stat sovietic. Practic, este o legatura intre Europa si aceste resurse, tinand cont de faptul ca operatiunile Rompetrol ajung pana in Franta", a mai spus Nicolescu.
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a spus in repetate randuri ca proiectul Constanta-Trieste este unul pe care l-ar putea finanta exclusiv din resursele grupului in cazul in care s-ar alege varianta de proiectare agreata de el. Intrarea pe o piata atat de bogata in resurse precum cea a Kazahstanului aduce siguranta alimentarii cu resurse a oleoductului. In acest context, rafinaria lui Patriciu, Petromidia, ar reprezenta capul de rafinare al conductei. Transportul titeiului se va realiza pe mare,