Din punctul de vedere al sindicatelor, cel mai mare cistig al noii legi va fi trecerea finantarii la bugetul central si alocarea banilor, in functie de numarul de elevi, direct unitatilor scolare. "Pina acum, acesti bani veneau prin Primarii. Noi nu ne-am plins, dar de multe ori ne loveam de imixtiuni in problemele financiare ale scolilor. Noi vrem sa mentinem relatii amiabile cu primariile din judet, pentru ca scoala exista in comunitate, iar aceasta solutie va duce la detensionarea situatiilor", a explicat presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene.
Un alt punct asupra carora sindicatele au cazut de acord cu ministerul a fost noua structura a sistemului de invatamint. In proiect se prevede ca in crese, unde vin copii de la 0 la 3 ani, sa se faca si educatie, nu numai supraveghere, invatamintul prescolar, de la 3 la 6 ani sa fie obligatoriu, atunci cind va fi disponibila infrastructura necesara, invatamintul primar sa aiba cinci ani, in plus fiind clasa pregatitoare, iar invatamintul gimnazial sa includa si clasa a IX-a. Invatamintul primar si gimnazial este obligatoriu. Invatamintul liceal va dura trei ani in cazul celui teoretic si patru ani in cazul celui tehnologic. Se desfiinteaza astfel scolile de arte si meserii. Dupa liceu ramine invatamintul postliceal, care, in functie de specializare, va dura intre 1 si 3 ani. Liceul nu va fi obligatoriu, insa accesul va fi generalizat si gratuit.
"Noi ne-am dat acordul pentru aceasta structura, dar nu stim daca ea va ramine. Proiectul urmeaza sa fie discutat concret - cit costa si ce baza materiala presupune realizarea lui - in comisiile de invatamint ale Parlamentului, impreuna cu specialisti. Aceasta lege va intra in vigoare din anul scolar 2008 - 2009, insa unele elemente, ar putea intra in vigoare chiar din acest an. Din negocieri am ajuns la concluzia ca ministerul doreste sa