Când citiţi acest articol, ştiţi deja că potul de 10,5 milioane de euro de la „6 din 49“ a fost câştigat de un jucător din Călăraşi. Din alt punct de vedere, e mai interesant de văzut cât de mare este industria jocurilor de noroc din România. Pretutindeni - şi în ultimii ani şi la noi - jocurile de noroc sunt o afacere consistentă. Cifra de afaceri cumulată a tuturor companiilor care activează în România şi sunt licenţiate să organizeze jocuri de noro
Când citiţi acest articol, ştiţi deja că potul de 10,5 milioane de euro de la „6 din 49“ a fost câştigat de un jucător din Călăraşi. Din alt punct de vedere, e mai interesant de văzut cât de mare este industria jocurilor de noroc din România.
Pretutindeni - şi în ultimii ani şi la noi - jocurile de noroc sunt o afacere consistentă. Cifra de afaceri cumulată a tuturor companiilor care activează în România şi sunt licenţiate să organizeze jocuri de noroc a fost, anul trecut, de aproape 1,6 miliarde de lei noi, echivalentul a peste 452 de milioane de euro, la cursul mediu din 2006. Suma este de fapt mai mare, căci românii pot juca şi pe internet - de la poker şi blackjack până la pariuri sportive, pe portaluri specializate în online gaming de tipul Gamebookers.com.
În România, trei genuri de companii au dreptul de a organiza jocuri de noroc: cazinourile, casele de pariuri (în general, sportive) şi sălile de bingo, la care se adaugă, fireşte, cel mai mare jucător de pe piaţă, Loteria Română, ce deţine monopolul asupra jocurilor de tip loto.
Din cifra de afaceri totală a tuturor acestora, e clar că proporţia cea mai consistentă îi aparţine Loteriei Române, care, cu cele circa 268,5 milioane de euro cât a raportat către Ministerul Finanţelor Publice, are, de departe, cea mai mare cotă de piaţă - cum de altfel are şi cel mai subst