Federal Reserve a luat prin surprindere pieţele financiare, reducând dobânda de refinanţare cu 0,5%, la 5,75%. Urmarea: acestea s-au stabilizat, fenomenul de risk-aversion s-a diminuat, criza de lichiditate din pieţele de credit s-a ameliorat, în timp ce bursele au crescut. Motivaţia principală a acestei mişcări o reprezintă riscurile de creştere economică. În viziunea Fed, acestea au crescut considerabil, mai ales ca urmare a crizei de lichiditate din perioada recentă din pi
Federal Reserve a luat prin surprindere pieţele financiare, reducând dobânda de refinanţare cu 0,5%, la 5,75%. Urmarea: acestea s-au stabilizat, fenomenul de risk-aversion s-a diminuat, criza de lichiditate din pieţele de credit s-a ameliorat, în timp ce bursele au crescut.
Motivaţia principală a acestei mişcări o reprezintă riscurile de creştere economică. În viziunea Fed, acestea au crescut considerabil, mai ales ca urmare a crizei de lichiditate din perioada recentă din pieţele de credit. Federal Reserve, împreună cu ECB şi alte bănci centrale, au injectat în sistemul financiar peste 350 de miliarde de dolari, tocmai pentru a readuce lichiditatea la un nivel normal.
Dobânda de refinanţare, spre deosebire de cea de referinţă, este aceea la care băncile comerciale se împrumută de la banca centrală. Reducerea ei, precum şi o prelungire a duratei împrumutului la 30 de zile, a fost exact pasul care era necesar în vederea normalizării pieţelor.
Spuneam în articolul de săptămâna trecută că „la primele semne de stabilizare efectivă a pieţelor şi de calmare a spiritelor din „sub-prime“, dolarul îşi va relua tendinţa bine cunoscută de scădere“. Iată că, după această mişcare a Federal Reserve, dolarul a început să nu mai fie văzut de toţi investitorii ca o monedă de refugiu, o parte dintre aceştia asumându-ş