Răspândită de pacienţii nevindecaţi care fug din spitale, tuberculoza a ajuns să afecteze persoane din toate păturile sociale. Autorităţile sanitare din Vaslui, dar şi de la Bucureşti se Răspândită de pacienţii nevindecaţi care fug din spitale, tuberculoza a ajuns să afecteze persoane din toate păturile sociale.
Autorităţile sanitare din Vaslui, dar şi de la Bucureşti se plâng că tot mai mulţi pacienţi cu tuberculoză fug din spitalele de pneumoftiziologie, devenind adevărate bombe biologice pentru cei din jur. Medicul Constantin Marica, coordonatorul Programului Naţional de Combatere a Tuberculozei, atrage atenţia că, în ultima vreme, boala a ajuns să afecteze şi persoane din păturile superioare ale societăţii. Cauza principală: contactul cu persoane purtătoare ale bacilului.
Mai mulţi pacienţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Vaslui, diagnosticaţi cu tuberculoză, şi-au făcut un prost obicei din a fugi de sub observaţia medicilor specialişti. Cu toate că li se explică gravitatea bolii şi riscul de a-i infesta pe cei din jur, doar printr-un banal strănut, aceştia continuă să dispară din saloane. De la începutul acestui an, în judeţul Vaslui au fost luaţi în evidenţă 80 de tuberculoşi.
Cel mai scurt tratament aplicat acestora durează două luni, iar cel mai lung, doi ani. În tot acest timp ei trebuie să stea departe de casă şi familie. "În general, cei care provin din familii cu o situaţie socio-economică precară ne fac probleme. Ei nu înţeleg că tratamentul le este necesar", ne-a declarat medic primar Rodica Robu, şeful Secţiei de Pneumologie 2.
Şi Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Ştefan din Bucureşti se confruntă cu o situaţie similară în cazul bolnavilor de tuberculoză. Aceştia părăsesc spitalul înainte ca tratamentul să se încheie, punând astfel în pericol viaţa celor cu care intră în contact. "Nu avem ce autorităţi să alertăm