» Mitropolitul Corneanu si acade-micianul Stolnici au facut politie politica si ar avea dosare "urate", spun surse din CNSAS.
» Altii 11 inalti prelati, dintre care unii candideaza la functia de Patriarh, vor fi chemati la audieri saptamana viitoare.
» Surse din CNSAS spun ca si mitropolitul Daniel va fi audiat, desi pe numele lui nu s-a gasit nici un dosar.
La 17 ani dupa ce si-a recunoscut colaborarea cu Securitatea, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a primit din partea CNSAS verdict de politie politica. Potrivit unor surse din CNSAS, dosarul lui Corneanu ar fi "unul urat", existand dovezi ca a primit bani pentru delatiunile facute. Un dosar aproape asemanator ar avea si academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, care a primit si el decizie de politie politica, asta dupa ce a refuzat sa se prezinte, marti, in fata Colegiului. Stolnici figureaza ca informator al Securitatii inca de pe vremea cand facea parte din echipa Anei Aslan, ocazie cu care a intrat in contact cu oameni politici straini, romani din exil si ambasadori la Bucuresti, despre care raporta constant la Securitate. Mai mult, academicianul ar fi dat dovada de zel, cerand "organelor statului" mai multi bani, titlul de doctor docent si pe cel de academician, titulatura obtinuta in 1992. Atat mitropolitul Corneanu, cat si Balaceanu Stolnici si-au recunoscut pe jumatate colaborarea, ei nemarturisind si faptul ca primeau bani pentru turnatoriile lor. Stolnici face parte din Colegiul Electoral Bisericesc, cel care pe 12 septembrie il va alege pe viitorul Patriarh. Intrebat daca nu este o incompatibilitate de ordin moral intre misiunea pe care o are de indeplinit si colaborarea cu Securitatea, Stolnici ne-a declarat ca nu se va retrage de la vot. Pe o pozitie similara se situeaza si BOR, care prin vocea parintelui Stoica a sustinut ca "nu exista nici o prevedere