Afisul Mindbomb
Mindbomb i-a cerut primarului Clujului, Emil Boc, indepartarea statuii lui Avram Iancu din centrul orasului. Statuia este considerata “un hidos simulacru estetic al identitatii nationale si un simbol al imixtiunii politice a fostului primar Funar in spatiul public”. Demersul Mindbomb a primit insa o replica cutremuratoare.
Mindbomb a lansat campania “Mi s-o urat de atata urat!”, prin care doreste sa sensibilizeze autoritatile si opinia publica cu privire la reconfigurarea estetica si depolitizarea spatiului public clujean. Actuala statuie reprezentandu-l pe Avram Iancu drept un personaj caraghios cocotat pe un arac, este opera sculptorului Ilie Berindei.
[c:1:s] Statuia a costat in jur de un miliard la valoarea din 1993, o treime din suma a provenit de la bugetul de stat, grosul finantarii fiind asigurat de celebrul “joc de intrajutorare” Caritas.
O imagine a prototipului statuii a fost publicat de revista “Arta”, numai ca la data respectiva, in varful coloanei se afla Nicolae Ceausescu, iar in loc de sabie, avea un sceptru.
La vremea realizarii statuii din Cluj, copia cu Ceausescu se mai gasea la Casa de cultura din Bailesti.
Eforturilor celor de la Mindbomb i s-a alaturat si cotidianul Clujeanul si apoi Kronika.
Pe urma, numeroase personalitati ale Clujului au semnat o scrisoare deschisa prin care cer Primariei si Consiliului Local sa reconfigureze unul din simbolurile spatiului public clujean, in conformitate cu spiritul tolerantei etnice si al valorilor estetice.
“Imbucuratoare pentru ca da o sansa de recuperare demna a spatiului public si a unui simbol al istoriei nationale si ingrijoratoare pentru ca ea se poate transforma, in chip nedorit, intr-o legitimare a unei uratenii care sluteste fata orasului nostru.
Monumentul instalat intre Catedrala Mitropoli