Alexandros Galiatatos a fost recrutat de Securitate la data de 17 septembrie 1979, pe cand era elev in anul IV al Institutului de Marina "Mircea cel Batran" la Facultatea de Navigatie, se sustine in Decizia Colegiului CNSAS 919/2007. Securistii care i-au studiat dosarul au hotarat sa-l recruteze ca informator in problema "Navigatori romani".
Pentru a-l convinge sa colaboreze cu Securitatea, organele au avut in vedere si amenda primita de la Militie de Galiatatos, "cand voia sa scoata din port niste tigari straine".
Nu a mai fost nevoie de santaj, securistii consemnand ca tanarul student a venit in intampinarea cererii lor, "chiar a relatat date de interes despre XXX" (n.r. in documentele facute publice de CNSAS nu se precizeaza numele celor turnati de colaboratorii Securitatii). Galiatatos a semnat angajamentul de colaborator la data de 17 septembrie 1979:
"Subsemnatul Galiatatos Alexandros (...), constient de contributia ce sunt chemat sa o aduc la apararea securitatii statului (...), ma angajez sa colaborez cu organele de securitate prin furnizarea de informatii si date ce prezinta interes.
Ma angajez sa pastrez secretul colaborarii si sa nu divulg nimanui sarcinile ce-mi vor fi incredintate indiferent de functie, grad de rudenie sau relatie. Informatiile vor fi (...) semnate cu pseudonimul «Bernescu Ioan»". Odata cu semnarea angajamentului "a fost redactat, de asemenea, un material informativ privind pe (...), aflat in atentia organelor noastre".
Colaborarea, deosebit de fructuoasa, a fost intrerupta la sfarsitul verii anului 1989, cand Galiatatos a devenit membru al Partidului Comunist Roman. "Materialele obtinute au fost exploatate in rapoarte la Directia a II-a Bucuresti, la verificarea unor navigatori in conformitate cu programul de masuri «Oceanul».
(...) Incepand cu luna iunie 1989, acest