Sute de profesori au venit, ieri, la C.N. „Gh. Lazăr” din Bucureşti, pentru a ocupa un post de suplinitor în învăţământ. Ordinea în care s-a făcut repartizarea a fost clară. Dacă luni şi-au primit posturile cei care depuseseră cerere de detaşare, ieri, posturile au fost date, pe rând, celor care aveau continuitate pe post întreg, pe post parţial şi, apoi, în ordinea notelor, celor care au participat la concursurile de titularizare din 2007, 2006 şi 2005. În cele două amfiteatre, profesorii stăteau fiecare la locul lui, analizându-şi şansele de a obţine un post la o şcoală cât mai bună şi cât mai aproape de casă. Nu de puţine ori, însă, mai mulţi profesori puseseră ochii pe acelaşi post. „Vreau la Şcoala 133, din Sectorul 4!”, şi-a exprimat dorinţa o profesoară de istorie.
În timp de inspectorul nota această opţiune, o altă profesoară exclama dezamăgită, dar resemnată: „ Acolo voiam eu...” Aproape fiecare profesor avea în faţă lista cu locurile disponibile, tăind, pe rând, posturile ocupate de colegii lor cu note mai bune. „Când ai fost la titularizare?” „În 2006.” „Şi cât ai luat?” „8 şi ceva” „Cred că nu mai ai şanse să primeşti vreun post, o să se termine toate cu ăştia care au dat în 2007”, vorbeau câţiva profesori de istorie. La biologie, aceeaşi situaţie. Profesorii nehotărâţi erau ajutaţi chiar de către inspectori, pentru a lua mai repede o decizie.
„Nu mai e nici un post întreg, numai fragmente. Hai că îţi dau la două şcoli apropiate, mergi cu tramvaiul. Nu vrei? Haide, puiuţu’, că intră ăştia cu geografia. Plec diseară la 11 de aici”, îi spunea inspectoarea Ruxandra Regalia unei profesoare. Cum opţiunile erau notate direct on-line, profesorii care nu îşi spuneau din prima opţiunea corectă nu mai aveau cum să o modifice. „Vă rog frumos, am greşit, nu vreau la Şcoala 70, mai degrabă la 96. Vă rog frumos, am copil mic, pe care nu am cu cine să îl