Producătorii autohtoni de mobilă care efectuează şi exporturi au înregistrat pierderi importante în acest an, ca urmare a deprecierii euro. Pentru a diminua aceste pierderi, aceştia s-au orientat mai mult spre piaţa internă stimulată de dezvoltările rezidenţiale, potrivit preşedintelui patronatului din domeniu, Aurel Rizea.
O altă problemă cu care se confruntă producătorii din acest domeniu este migrarea forţei de muncă în Europa de Vest. "Anul acesta, salariul mediu brut al lucrătorilor din industria mobilei a crescut cu 55%, la 220 de euro, dar este în continuare foarte mic faţă de nivelul salariilor din celelalte state din Uniunea Europeană.
Astfel, nivelul salarial este de zece ori mai mic decât în Germania, de şapte ori mai scăzut decât în Franţa şi Italia şi de trei ori decât în Ungaria", a afirmat Rizea. El a arătat că în România doar muncitorii din industria textilă şi cei din sectorul de prelucrare a lemnului au salarii mai mici decât angajaţii din industria mobilei. Producţia totală de mobilă din România a crescut, în primele şase luni, cu circa 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Producţia destinată pieţei interne s-a majorat cu 30%, iar exporturile cu până la 10%. Anul trecut, producţia totală de mobilă a fost de 1,65 miliarde de euro, din care exporturile au reprezentat 964 milioane de euro, iar vânzările pe piaţa internă 685 milioane de euro. Totodată, România a importat anul trecut produse de mobilier în valoare de aproape 292 milioane de euro.
Ediţia a 16-a a Târgului internaţional de mobilă BIFE-TIMB se va desfăşura la Centrul expoziţional Romexpo în perioada 5-9 septembrie. Expoziţia va reuni, pe o suprafaţă de 55.000 de metri pătraţi, 550 de firme din România şi alte 17 ţări. (P.B.)
Producătorii autohtoni de mobilă care efectuează şi exporturi au înregistrat pierderi importante în acest an, ca urmare a deprec