Desi au ramas doar doua saptamani pana la inceperea anului scolar, Ministerul Educatiei nu stie precis cate unitati vor primi aviz de functionare. In Capitala, o mare parte a scolilor sunt incluse intr-un program de reabilitare si modernizare, dar elevii mai au de asteptat pana vor intra in clase mai curate pentru ca sunt prea putine firme de constructii care sunt interesate sa lucreze cu statul.
„Astfel de lucrari (n.r. contracte cu statul) se iau mai mult atunci cand constructorul este in criza”, ne-a declarat directorul Patronatului firmelor din Constructii, Adriana Iftimie.
In cartierul Tineretului, Scoala generala 79 asteapta inca banii necesari modernizarii prin programul „Reabilitarea Infrastructurii Educationale in Bucuresti”. derulat de Banca Europeana de Investitii (BEI,. E o scoala obisnuita de cartier bucurestean, cu aspect de policlinica si gratii la ferestrele claselor de la parter.
Directorul institutiei spune ca de la momentul inscrierii in programul de modernizare al BEI si pana acum nu s-a intamplat inca nimic. “Din pacate, o data intrat in acest program nu mai poti beneficia de finantari de la Ministertul Educatiei. Acum speram ca toata actiunea sa se urgenteze pentru ca asteptam de ceva timp”.
O situatie similara se intalneste si la Scoala Generala 147 din cartierul bucurestean Ferentarti. Aspectul exterior al scolii este deplorabil insa interiorul este ingrijit.
Directorul scolii spune ca banii necesari provin tot din fonduri BEI insa in cei sapte ani scursi de la ultimile imbunatatiri situatia scolii s-a deteriorat.
“Noi nu stim ce bani putem primi. Am inteles ca primaria a organizat o
licitatie in urma careia sa fie aleasa o firma de constructii insa rezultatul a fost negativ. Nici un patron nu are interes sa bage bani intr-o lucrare si sa-i recupereze dupa un un