Rafinaria PetrobraziFoto: Rompres
Cunoscuta drept o tara cu o bogata traditie in productia de titei si gaze si in exportul de produse petroliere, Romania se confrunta acum cu un accentuat declin al productiei si al rezervelor de resurse energetice. In plus, cea mai mare parte a sectorului energetic este in proprietate privata sau urmeaza ca in scurt timp sa fie privatizata.
HotNews.ro va prezinta harta energetica a Romaniei, cu cele mai importante companii care fac legea pe piata.
[c:1:s]Dependenta de importurile din Rusia
In acest moment, Romania isi asigura doar circa 35-40 la suta din nevoile energetice din propriile resurse, restul fiind conditionat in primul rind de importurile din Rusia.
Astfel, rezervele de titei ale Romaniei erau estimate anul trecut la circa 80 de milioane de tone, dar urmeaza sa scada de circa 6,6 ori pina in 2025, ajungind la 12 milioane tone, potrivit proiectului Strategiei Energetice a Romaniei in perioada 2007-2020.
In ceea ce priveste rezervele de gaze naturale, acestea sunt estimate pentru anul acesta la 162 miliarde metri cubi, urmand sa scada pana la 141 miliarde mc in 2010, si 77 miliarde mc in 2020, conform aceleasi Strategii Energetice.
PIATA PETROLULUI
Petrom
Cea mai mare companie energetica din Romania este Petrom, detinuta in proportie de 51% de catre austriecii de la OMV si unde statul roman mai are o participatie de 30,862%. Petrom detine rezerve de petrol si gaze estimate la aproape 1 miliard de barili echivalent petrol (bep).
In anul 2005, compania a produs, in Romania, 5,21 mil de tone de titei si gazolina si 6,19 miliarde mc de gaze naturale, echivalentul a 77,95 mil bep. In Romania, Petrom detine dreptul de concesiune a 19 perimetre de explorare, dezvoltare si productie, respectiv circa 300 de zacaminte comerciale de petrol