Guvernul de la Astana este nemulţumit de faptul că firma italiană a încălcat termenii contractului de exploatare a zăcământului de la Kaşagan. Cea mai mare descoperire petrolieră din Guvernul de la Astana este nemulţumit de faptul că firma italiană a încălcat termenii contractului de exploatare a zăcământului de la Kaşagan.
Cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 30 de ani, rezerva de la Kaşagan, încinge spiritele şi readuce la masa negocierilor Kazahstanul şi companiile occidentale prezente aici.
Guvernul Kazahstanului a ordonat luni oprirea lucrărilor la exploatarea petrolieră Kaşagan, din Marea Caspică, acuzând consorţiul condus de compania italiană Eni de încălcarea reglementărilor de protecţie a mediului. O subsidiară a Eni a fost în acelaşi timp acuzată de evaziune fiscală în cazul unor echipamente importate. Guvernul de la Astana este nemulţumit de faptul că producţia la Kaşagan a fost amânată cu cinci ani, iar costurile dezvoltării primei faze a proiectului, estimate iniţial la 10 miliarde de dolari, s-au dublat aproape, ajungând la 19 miliarde de dolari. Presa străină spune că statul kazah vrea acum să renegocieze practic termenii contractului încheiat cu partenerii străini în 1997 şi să obţină o cotă mai mare din profitul pe care îl va aduce uriaşul zăcământ Kaşagan, adică 40%, şi nu 10%, cum era în contractul iniţial.
Întârzierile aduc pierderi mari Kazahstanului Sistarea lucrărilor şi acuzaţiile aduse Eni nu fac altceva decât să pună o presiune şi mai mare pe umerii lui Paolo Scaroni, şeful companiei Eni, care este, totodată, şi operatorul proiectului. Scaroni a spus că a început săptămâna aceasta negocierile cu guvernul de la Astana, iar discuţiile ar putea dura şi două luni. Eni şi cei mai mari rivali ai săi, Exxon Mobil, Total şi Shell, deţin fiecare câte 18,5% din Kaşagan, în timp ce ConocoPhillips are o parti