Prefectura judeţului Braşov şi Consiliul Local al comunei Apaţa au luat noi măsuri pentru a preveni reizbucnirea conflictelor dintre rromi şi maghiari, acestea vizând atât asigurarea ordinii şi liniştii publice în zonă, cât şi paza recoltelor.
Astfel, s-a hotărât ca toate căruţele din comună să fie înregistrate la Primărie, plăcuţa de înmatriculare urmând a fi obligatorie. În plus, de acum încolo, nimeni nu va mai avea voie să intre noaptea pe câmpurile oamenilor. Accesul căruţelor va fi interzis între orele 20.30 - 06.00 în septembrie şi între 19.30 - 06.00 în octombrie. De asemenea, animalele prinse la păşunat clandestin şi atelajele surprinse în recoltele oamenilor vor fi confiscate, iar pentru recuperarea lor se va plăti taxa de 300 de lei pentru fiecare animal. Dacă în termen de trei zile taxa nu se plăteşte, animalele respective vor fi trimise la abator.
În acelaşi timp, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar va identifica terenurile agricole rămase disponibile şi a celor proprietate privată nelucrate, în vederea arendării lor, astfel încât cetăţenii de etnie rromă care nu deţin terenuri vor putea lucra pământul pentru a avea propriile recolte şi a se înlătura astfel conflictul dintre cele două etnii din Apaţa.
O altă măsură luată de Consiliul Local este suplimentarea numărului de poliţişti comunitari şi de poliţişti la postul de poliţie rurală, pentru unul dintre ei autorităţile locale fiind dispuse să asigure o locuinţă de serviciu.
Conflictul din localitatea Apaţa a izbucnit în urmă cu o săptămână, după ce câţiva rromi au fost surprinşi pe o parcelă de lucernă aparţinând maghiarilor. Scandalul a cuprins satul, încăierând aproximativ 200 de rromi şi 150 de maghiari. Din cei 3.200 de locuitori ai comunei, 1.700 sunt de etnie rromă. Prefectura judeţului Braşov şi Consiliul Local al comunei Apaţa au luat noi măsuri pentru