In această vară, Bucureştiul a fost "cea mai fierbinte capitală europeană". Intr-un clasament al celor mai călduroase capitale din ultimii 30 de ani, Bucureştiul se află pe locul patru, după Atena, Madrid şi Roma. Conform Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei, incălzirea vremii din ultimii 50 de ani este de două ori mai mare decăt cea din ultimii 100 de ani. Â
Fierbinţeala Europei s-a mutat in această vară la Bucureşti. In perioada valului de foc dintre 16 şi 25 iulie 2007, cănd s-a instituit codul roşu, capitala Romăniei a fost prima in topul capitalelor europene unde s-au inregistrat valori termice foarte ridicate. Cu o medie de 40,3 grade Celsius, "Micul Paris" a fiert mai bine de o săptămănă.
In Europa, canicula din vara acestui an a atins doar Peninsula Balcanică şi sudul Italiei, dar in mai mică măsură decăt in Romănia. Grecia, Bulgaria şi Serbia au avut şi ele temperaturi comparabile cu cele din ţara noastră.
COMPARAŢII. "Statistic vorbind, mediile climatologice multianuale ne sugerează faptul că cele mai calde capitale ale Europei, in lunile iunie şi iulie 2007, au fost Atena, Madrid şi Roma. Din acelaşi unghi, Bucureştiul se situează pe poziţia a patra. Insă ca valoare absolută de temperatură inregistrată, in această vară, Bucureştiul a fost cea mai caldă capitală a Europei. Cele de sus pot fi explicate astfel: temperatura medie normală anuală pentru Atena şi Madrid este de 32 de grade, iar pentru Bucureşti, media multianuală este de 28 de grade", susţin specialiştii ANM. Efectiv, in perioadele caniculare din iunie, iulie şi august, Bucureştiul s-a detaşat drept "cea mai fierbinte capitală europeană". Astfel, in detaliu, in perioada primului val de caniculă din intervalul 22-24 iunie, media temperaturii maxime a fost următoarea: Atena - 35 grade, Bucureşti - 34.3 grade, Sofia - 33 grade.
In perioad