Ariel Cohen este expert in politica energetica si spatiul ex-sovietic la fundatia Heritage din Washington DC. Cohen explica pentru "Romania libera" implicatiile tranzactiei Rompetrol-KazMunayGaz.
— Este tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz o afacere buna pentru Romania?
— Daca Romania nu putea pastra compania profitabila, da. Nu inteleg de ce a fost nevoie sa fie vandut Rompetrol, nu aducea profit? Este insa clar ca ce va face Kazahstanul va fi sa extinda si sa modernizeze rafinaria Petromidia, pentru a-si exporta produsele in UE.
— Anuntarea vanzarii s-a facut tocmai in ziua cand kazahii au oprit lucrarile la campul de petrol de la Kashagan, din Marea Caspica, exploatat de occidentali. Castiga Rusia si China teren in Kazahstan in defavoarea Vestului?
— Kazahstanul se afla intre ciocanul rusesc si nicovala chinezeasca. Cu toate acestea, ramane o tara mult mai prietenoasa mediului de afaceri decat oricare alta din Asia Centrala. Este inca prea devreme sa spunem ca Kashagan este un dezastru. Campul de petrol de la Kashagan este foarte dificil din punct de vedere geologic, compania italiana ENI are mari intarzieri in exploatare, are costuri mult mai mari decat se prevazuse initial, iar toate acestea duc la pierderea multor venituri pentru guvernul kazah. Liderii kazahi au dat insa asigurari ca nu vor renunta la colaborarea cu companiile occidentale. Masura face parte din echilibristica pe care Kazahstanul trebuie s-o faca intre Rusia, China si Vest.
— Pe langa aceasta echilibristica, prin achizitionarea Rompetrol, Kazahstanul doreste sa intre pe piata europeana. Nu e o ambitie prea mare?
— Nu. Kazahstanul a aratat ca activitatile sale in plan extern sunt foarte dinamice. Au facut deja investitii in Rusia, in Georgia, in Azerbaidjan si acum in Romania. Face parte din strategia lor de a investi profitur