Betonul si caramida raman materialele preferate atunci cand vine vorba de constructia de case, insa tot mai multi clienti isi indreapta atentia catre constructiile din lemn. Specialistii din piata considera ca in urmatorii cinci ani dezvoltarile rezidenti
Locuintele de lemn se intalnesc cel mai des in zonele de munte, fiind folosite de majoritatea proprietarilor ca resedinta de vacanta, insa costurile reduse de constructie si de intretinere fac ca acestea sa inlocuiasca constructiile traditionale din apropierea marilor orase.
"Romanii au inceput sa inteleaga conceptul ECO. El poate fi explicat in doua feluri: ecologic, deoarece elementele constructive sunt in proportie de 90% ecologice, facand din aceste locuinte case care traiesc, care respira, si economic, deoarece pretul unei astfel de case este cu aproximativ 30-40% mai mic decat al unei constructii clasice", a declarat Andrei Sandulescu, director la compania Viand Construct, specializata in constructia de case ecologice.
Chiar daca romanii sunt inca reticenti in ceea ce priveste casele din lemn, vanzarile in acest segment cresc considerabil in fiecare an. "Pentru 2007, cererea de locuinte pe structura de lemn urmeaza o tendinta crescatoare, tendinta inceputa in urma cu 3-4 ani, cu o crestere anuala de aproximativ 15-20%", a declarat Sorin Coler, directorul Neoconstruct, un alt jucator de pe aceasta piata. Compania Neoconstruct din Bucuresti construieste case ecologice din lemn cu preturi cuprinse intre 37.000 de euro, pentru o locuinta de 76 de metri patrati si 132.000 de euro, pentru un duplex. In acest an, piata caselor de lemn este estimata la aproximativ 15 milioane de euro, suma ce nu include constructiile in regie proprie, potrivit estimarilor de pe piata.
Chiar daca preturile caselor ecologice au crescut in ultimii ani datorita majorarii costurilor materiilor prime, ex