Federaţiile studenţeşti au propus, ieri, ca finanţarea în învăţământul superior să se facă pe cicluri şi programe de studii, dar banii să fie daţi direct studenţilor. Studenţii ar prefera ca, în loc ca banii să fie viraţi universităţii, să se organizeze, anual, un concurs prin care fiecare absolvent de liceu să poată obţine un grant (sumele fiind diferite în funcţie de domeniul de studii). După obţinerea grantului, tânărul ar urma să candideze la facultatea dorită.
Propunerea studenţilor, însă, a fost privită cu scepticism de către rectori, care consideră că, în acest mod, există riscul ca mulţi tineri să se îndrepte către facultăţile mai slabe, de unde să obţină mai uşor o diplomă. Este posibil, însă, ca această variantă de finanţare să fie pilotată. În ceea ce priveşte alegerea rectorului, federaţiile studenţeşti nu au un punct de vedere comun. ANOSR, ca şi sindicatul „Alma Mater”, propune ca alegerea rectorului să fie făcută de către întreaga comunitate academică.
„Ar urma să voteze toţi studenţii, voturile lor echivalând cu 25%”, a declarat Ligia Deca, preşedinte ANOSR. USR propune ca rectorul să fie ales ca şi până acum, de Senat, în timp de UNSR are aceeaşi poziţie cu MECT: rămâne la latitudinea fiecărei universităţi cum îşi alege conducătorul. Studenţii au solicitat ca în lege să se prevadă că învăţământul superior de stat este gratuit şi constituie prioritate naţională. Ei au solicitat, de asemenea, ca studenţii să fie reprezentaţi, cu minimum 25%, în fiecare consiliu şi comisie din cadrul universităţii.
O altă propunere a ANOSR a fost ca, anual, rectorul să fie evaluat, iar dacă nu şi-a îndeplinit planul managerial stabilit, să poată fi demis. Cele 3 federaţii s-au declarat nemulţumite de faptul că, nici la aceste discuţii, nu au fost luate clar în dezbatere prevederile referitoare la drepturile şi obligaţiile studenţilor. Studenţii au,