Pentru a evita o profunda criza de credibilitate, Biserica Ortodoxa ar trebui sa-si fereasca, prin alegere, viitorul Patriarh de orice suspiciune ca ar fi turnat la Securitate.
Trei sau patru dintre posibilii candidati la scaunul Patriarhal ar fi fost colaboratori ai Securitatii, potrivit lui Mircea Dinescu. Spre deosebire de mai vechea sa declaratie, facuta in nume propriu, despre solicitarea IPS Antonie Plamadeala de a fi ridicat la rangul de general, de aceasta data Dinescu a vorbit in calitate de membru al Colegiului CNSAS. Stirea in sine nu e o noutate.
In ultima vreme, presa a ventilat citeva nume, pe surse, dar fara a aduce probe. In CNSAS exista un curent care incearca sa amine la calendele grecesti discutarea dosarelor inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.
Iar asta pare a fi rezultatul unor presiuni care vin atit din partea BOR, cit si din directia unora dintre partidele parlamentare in rindurile carora se afla persoane care au avut relatii strinse cu Securitatea sau cartile de munca la aceasta institutie. Un alt motiv al acestor presiuni e ca se apropie alegerile si partidele vor sa obtina bunavointa electorala a Bisericii.
Deputatul PSD Ion Stan a cerut CNSAS sa stopeze cercetarile asupra trecutului inaltilor ierarhi ortodocsi, fiindca, dupa parerea sa, umblatul la dosare ar putea influenta alegerea Patriarhului. Bizara gindire: adica e ales urmatorul intii statator al Bisericii Ortodoxe, dupa care vedem noi ce a facut noul Patriarh.
Iar daca descoperim ulterior ca a savirsit fapte necuvioase, ajutindu-se de ureche si de pix, il absolvim fiindca a devenit Patriarhul Romaniei? Sau provocam scandal si bagam astfel Biserica la inghesuiala?
Lucrurile sint insa si mai complicate dupa ce doi ilustri membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, acad. Constantin Balaceanu-Stolnici si mitropoli