Supravietuitorii si familiile celor care si-au pierdut viata in atentatele din Londra la 7 iulie 2005 au dat, joi, statul in judecata.
Ei spera ca astfel vor forta guvernul sa efectueze o ancheta independenta asupra celor mai grave atentate comise in capitala londoneza pe timp de pace.
Ei sustin ca informatiile oficiale despre atentatele din Londra au fost insuficiente, inselatoare si inexacte. Atentate au fost comise de patru tineri britanici islamisti si s-au soldat cu moartea a 52 de navetisti.
Grupul de ancheta 7/7, format din familiile celor ucisi si din supravietuitori, afirma ca refuzul de a se efectua o ancheta publica este neconforma cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si intentioneaza sa intenteze un proces pentru ca decizia sa fie revizuita.
"Astazi depunem actele la inalta Curte", a declarat purtatorul de cuvant al avocatilor care reprezinta grupul.
Guvernul a respins aceste solicitari pentru o investigatie independenta asupra atentatelor, ceruta si de politicieni din opozitie, spunand ca incarca activitatea serviciilor de securitate, deja destul de solicitate in conditiile in care tara se confrunta cu un risc serios de atentate.
In iunie, o masina a intrat intr-un terminal al Aeroportului din Glasgow, la cateva zile dupa ce doua masini cu canistre de gaz si benzina au fost gasite in Londra.
"Asa cum am mai spus, informatiile au aratat ca o ancheta publica poate dura ani de zile si ar consuma resurse foarte mari", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, la inceputul lunii.
Grupul supravietuitorilor a spus ca se impune o ancheta pentru a se stabili daca guvernul a esuat in apararea cetatenilor sai.
"Dorim raspunsuri la intrebarile pe care le-am pus. Nu intelegem de ce nu am primit aceste raspunsuri", a declarat Jacqui Putn