Mitropolitul Moldovei, Daniel, i-a invitat ieri la manastirea Secu pe liderii puterii ecleziastice pentru a tine impreuna slujba canonizarii lui Vaarlam (inaintasul sau din secolul al XVII-lea).
Daniel a vrut sa transmita in acest fel un semnal de unitate in fata contestarilor serioase care vin dinspre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si care sunt comentate fara perdea in fata enoriasilor. In acelasi timp Mitropolitul Moldovei s-a folosit de pretextul sarbatorii de la Secu pentru a-i aduce acolo si pe liderii puterii politice.
Intalnirea nevinovata dintre fruntasii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si cei ai statului sugereaza, dincolo de traditionalul mix autohton al politicii cu biserica, si posibilitatea unei negocieri imediate. Mitropolitul Daniel isi demonstreaza astfel abilitatea de a juca pe doua planuri deodata, lucrand in paralel pentru aplanarea conflictelor interne si pentru oprirea agresiunilor externe.
Misiunea sa este aproape imposibila acum, dupa ce caruselul dosarelor de securitate a fost pornit, dar miza merita tot efortul. Exista indicii ca serviciile secrete tin inca ascunse documente compromitatoare despre cei mai importanti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, iar aceste date trebuie sa ramana ferecate in seifuri.
Liste pe care apar nume sonore ale BOR, inclusiv, se pare, cel al Mitropolitului Daniel, arata ca dosarele de securitate ale acestora ar fi fost arse in decembrie 1989, iar CNSAS trebuie sa spuna public ca o simpla lista nu demonstreaza nemijlocit colaborationismul clericilor.
Inflatia informationala din ultimele zile scoate la iveala ca cei mai cunoscuti si influenti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane sunt suspectati de complicitati cu Securitatea, inclusiv principalii candidati pentru scaunul patriarhal.
Decanul de varsta al BOR, Mitropol