Piaţa mobilei a avansat cu 30% anul trecut, ritmul menţinăndu-se şi in prima parte a acestui an. O mare parte din creştere provine de la fabricile care fac mobilă pe comandă şi de la exportatorii de mobilier din Italia, Germania sau Polonia.
Romănii au inceput să-şi schimbe mobila veche din casă. Vănzările au atins anul trecut cifra-record de 964 de milioane de euro, faţă de 864 de milioane de euro in anul 2005, respectiv 352 de milioane de euro in 2001, conform datelor oferite de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din Romănia (APMR). Insă nu toate firmele de profil reuşesc să apuce ceva din banii pe care romănii sunt dispuşi să-i aloce schimbărilor din locuinţă. "Cele mai bine cotate pe piaţă sunt firmele care au designeri, care meg acasă la client pentru a le face mobilă personalizată, la comandă", spune Aurica Sereny, director general in Ministerul Economiei şi Finanţelor. Ea adaugă că şi firmele mari s-au adaptat acestei tendinţe şi şi-au angajat specialişti care să-i consilieze pe clienţi. Dacă pănă acum trei-patru ani nu prea existau ateliere care făceau mobilă la comandă, acum aceste fabrici deţin aproape 35%-40% din piaţă, spune Aurel Rizea, preşedintele executiv al APMR, prezent la conferinţa de prezentare a tărgului internaţional de mobilă BIFE-TIMB, organizat de Romexpo la inceputul lunii septembrie.
IMPORTURI. Bine cotată de romăni este şi mobila din import, care reprezintă 30% din vănzările realizate anul trecut. "Din consumul intern, in valoare de 977,3 milioane de euro, aproape 300 de milioane de euro au fost importuri", spune Rizea. El adaugă că mobilierul cel mai bine primit de piaţă vine din Italia, Germania şi Polonia şi este o mobilă de serie, cu preţ mai ieftin. Totuşi, fabricile autohtone au căştigat teren in ultimul timp faţă de importuri. Potrivit datelor statistice, in anul 2002, vănzările de mobilă erau impărţite