Guvernul ceh a propus miercuri sa fie trimisi agenti sub acoperire la birourile guvernamentale si la primarii pentru a strange dovezi de coruptie, transmite Reuters.
Ministrul de interne Ivan Langer a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, daca Parlamentul aproba legea, agentii pot opera sub acoperire si pot strange dovezi care sa fie acceptate in justitie. Agentilor nu li se va permite sa incite ei insisi la acte de coruptie, de pilda oferind sau dand mita.
"Agentul ar fi folosit in momentul in care politia strange informatii despre un eventual comportament corupt", a explicat ministrul. "Agentul poate fi trimis, pe baza unei decizii a tribunalului, sa stranga informatii si dovezi. Speram ca prin aceasta masura vor fi aduse mai multe dovezi si ea va conduce la un numar mai mare de condamnari", a declarat Langer.
Guvernul de centru-dreapta reactioneaza astfel la o serie de scandaluri de coruptie care au zguduit elita politica a tarii, un fenomen cu care se confrunta si alte tari foste comuniste ce au trecut prin schimbari radicale incepand din 1989.
In pofida atentiei publice sporite, in Cehia au fost pronuntate putine condamnari pentru mita. Cel mai adesea, cazurile suspecte sunt dezbatute de presa cateva zile, apoi nu se mai aude nimic despre ele.
Cehii sunt pe locul 20 in clasamentul intocmit anul trecut de Transparency International in functie de indicele de perceptie a coruptiei in Uniunea Europeana cu 25 de state membre.
Cehia, tara care a aderat la UE in 2004, a ramas de doua ori fara guvern, in ultimii zece ani, din cauza unor scandaluri financiare. Actualul presedinte Vaclav Klaus a demisionat in 1997 din functia de premier in conditiile in care partidul sau se confrunta cu acuzatii privitoare la sponsorizari dubioase. Social-democratul Stanislav Gross a demisionat in 2005 dupa ce pre