Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat, joi in cadrul unei conferinte de presa ca a fost finalizat un proiect de lege, care permite cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate sa voteze prin corespondenta.
Aceasta noua initiativa legislativa nu va inlocui votarea clasica la urne in consulate si ambasade. Masura a fost luata pentru a usura procesul de votare si ambele forme vor functiona in paralel.
Proiectul a fost intocmit de catre grupul de lucru constituit in cadrul MAE.
"Proiectul de lege reprezinta o premiera legislativa in materie si introduce posibilitatea pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate de a vota prin corespondenta, in cadrul alegerilor parlamentare, al alegerilor pentru Parlamentul European si al alegerilor prezidentiale”, a precizat Cioroianu.
Ce presupune votul prin corespondenta?
Potrivit proiectului, cu cel putin 15 zile inainte de ziua scrutinului, misiunea diplomatica va transmite, pe cheltuiala ministerului de Externe, prin posta si cu confirmare de primire, fiecarui cetatean roman inscris in registrul electoral, documentele necesare exercitarii votului prin corespondenta: buletin de vot, certificat de alegator, plicuri si instructiunile cu privire la procedura exprimarii votului.
Certificatul de alegator este un document prevazut cu elemente de siguranta, necesar pentru validarea votului exprimat prin corespondenta.
In cazul in care pentru alegerile prezidentiale se organizeaza un al doilea tur de scrutin, romanii din strainatate vor vota direct la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei.
Votarea se va realiza prin marcarea patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau candidatul preferat. Alegatorul pune in plic buletinul completat si certificatul de alegator, lipeste plicul si i