Românii sunt campionii Uniunii Europene în ceea ce priveşte apelurile false efectuate la 112. Potrivit unei situaţii a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), anul trecut, numărul de urgenţe 112 a înregistrat aproximativ 25 de milioane de apeluri false. Până la sfârşitul lunii iulie 2007 au fost deja înregistrate peste 16 milioane de astfel de apeluri, majoritatea lor fiind efectuate de pe cartele prepaid, unde apelantul este aproape imposibil de identificat. Potrivit statisticilor, 90% din apelurile la serviciul unic de urgenţă au fost false, ceea ce ne conferă locul întâi printre celelalte state europene.
Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi ai Ministerului Sănătăţii Publice consideră situaţia ca fiind una de criză, mai ales că amenzile, singura soluţie existentă, deocamdată, împotriva celor care abuzează de 112, nu îi sperie pe cei puşi pe glume proaste.
În aceste condiţii, autorităţile intenţionează să introducă o serie de măsuri tehnice, împrumutate de peste hotare, prin care să stăvilească apelurile false la 112. Astfel, cei care abuzează de serviciul unic de urgenţe se pot trezi cu telefonul „mort”, după modelul Finlandei, unde operatorul de telefonie mobilă blochează aparatul apelantului timp de o zi, interval în care acesta nu poate folosi telefonul decât pentru apelarea serviciului de urgenţă. Şi poliţia britanică a apelat la ceea ce se cheamă „SMS bombardment”, operaţiune care blochează, de asemenea, telefonul celui care abuzează de serviciul 112. Românii sunt campionii Uniunii Europene în ceea ce priveşte apelurile false efectuate la 112. Potrivit unei situaţii a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), anul trecut, numărul de urgenţe 112 a înregistrat aproximativ 25 de milioane de apeluri false. Până la sfârşitul lunii iulie 2007 au fost deja înregistrate peste 16 milioane de astfel de apeluri,