Indicii BET-Compozit şi BET-FI s-au depreciat, ieri, cu 0,56% şi, respectiv, 1% Criza creditelor ipotecare din Statele Unite îşi face, din nou, resimţite efectele pe pieţele de capital, Indicii BET-Compozit şi BET-FI s-au depreciat, ieri, cu 0,56% şi, respectiv, 1%
Criza creditelor ipotecare din Statele Unite îşi face, din nou, resimţite efectele pe pieţele de capital, provocând noi deprecieri ale indicilor burselor americane şi asiatice. O parte din pieţele europene au reacţionat, ieri, la posibilitatea extinderii creditelor "subprime".
Şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a debutat cu un val de corecţii, care au depreciat indicii cu peste trei puncte procentuale, pentru ca închiderea să aducă variaţii de sub un punct procentual. La momentul bilanţului pieţei autohtone, indicii reprezentativi ai pieţelor regionale înregistrau variaţii mixte.
Astfel, indicele PX al bursei de la Praga marca o scădere de 1,07%, indicele ATX al bursei din Viena - o pierdere de 0,85%, indicele BUX al bursei de la Budapesta se depreciase cu 0,32%, iar SB20, indicele bursei din Slovenia, înregistra o corecţie de 0,10%.
Tranzacţii cu 1,7% din capitalul Rompetrol
Pe de altă parte, indici ai unor pieţe precum cea de la Varşovia (WIG20) sau Sofia (SOFIX) creşteau cu 0,53%, şi, respectiv, cu 0,25%. Şi pentru piaţa de la Bucureşti, o parte din analişti se aşteaptă la un nou val de scăderi. "Mai este loc de corecţii", spune Leonard Vişan, directorul general al SAI Investica.
Cele mai lichide acţiuni listate la BVB au reuşit o apreciere medie de 0,83%, în timp ce indicele compozit a scăzut cu 0,56%, iar indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) - cu 1%. Evoluţia indicelui BET a fost susţinută însă de aprecierea cu peste 10% a acţiunilor Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), singurele din coşul indicelui care au în