Producatorul de lacuri si vopsele Kober din Piatra-Neamt, unul dintre primii doi jucatori de pe piata de profil, are planuri masive de extindere a afacerilor, tinta finala fiind obtinerea in urmatorii doi ani a unei cote de piata de 30%, fata de 15-20% ca
Aurel Kober, fondatorul si proprietarul companiei Kober, spune ca piata lacurilor si a vopselelor este extrem de concurentiala, pentru ca jocurile inca nu sunt facute, datorita investitiilor masive pe care le deruleaza companiile de profil. "Este o lupta continua intre jucatorii mari, care va mai dura probabil inca trei ani. Companiile care se afla dupa locurile cinci-sase ocupa aproximativ 25-30% din piata, in timp ce primii patru au fiecare cote de piata de 15-20%. Consider ca piata se va stabiliza in circa trei-patru ani, iar jucatorii mari ii vor inghiti pe cei medii, urmand ca firmele mici sa-si faca legea la nivelul lor", a declarat Kober.
Piata de lacuri si vopsele a devenit foarte competitiva in ultimii ani, odata cu intensificarea investitiilor in reabilitarea cladirilor vechi si in constructia de locuinte noi. Cresterea anuala cu un ritm de 15-20%, pana la circa 160-180 de milioane de euro la sfarsitul lui 2006, a atras atentia fondurilor de investitii, precum Advent International (SUA) si Oresa Ventures (Suedia) care au intrat in ultimii ani in afacerile Dufa Deutek si, respectiv, Fabryo Corporation.
Pentru a ajunge la o cota de 30%, Kober are in derulare un program de investitii de 10-12 milioane de euro pana la sfarsitul anului 2008, pentru construirea unei fabrici de lacuri si vopsele la Savinesti, cu o productie anuala de peste 120.000 de tone pe an.
Kober, care produce si centralele termice marca Motan, detine in prezent o capacitate de productie de 40.000-50.000 de tone pe an in localitatea Turturesti de langa Piatra-Neamt, cantitate care include si rasinile.