Beijingul vinde obligaţiuni de 80 miliarde de dolari ca să finanţeze un fond de investiţii guvernamental. China, ale cărei rezerve au ajuns la un nivel-record, vrea să înfiinţeze un fond Beijingul vinde obligaţiuni de 80 miliarde de dolari ca să finanţeze un fond de investiţii guvernamental.
China, ale cărei rezerve au ajuns la un nivel-record, vrea să înfiinţeze un fond suveran, care să aducă ţării profit din investiţiile cu grad mare de risc. Ieri, statul chinez a vândut obligaţiuni în valoare de aproape 80 miliarde de dolari, bani care vor finanţa agenţia de investiţii a guvernului de la Beijing.
Ministerul chinez de Finanţe a vândut băncii centrale obligaţiuni pe 10 ani, la o dobândă de 4,3%. Valoarea totală a titlurilor se ridică la 600 miliarde de yuani (79,4 miliarde de dolari), dar aceasta este doar prima tranşă. În luna iunie, parlamentarii chinezi au aprobat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 1.550 miliarde de yuani, pentru finanţarea fondului de investiţii guvernamental. Banca Populară a Chinei va vinde treptat aceste titluri pe piaţă, pentru a strânge lichidităţile din sistemul bancar.
Cu rezerve de 200 miliarde de dolari, compania de investiţii a guvernului de la Beijing va depăşi portofoliul de 107 miliarde de dolari pe care îl avea, în martie, Temasek Holdings, fondul de investiţii al guvernului din Singapore. Norvegia are şi ea un fond de pensii al statului, de 327 miliarde de dolari, menit să gestioneze banii pe care ţara i-a câştigat din petrol şi să-i păstreze pentru generaţiile viitoare.
Nu este cel mai bun moment pentru investiţii riscante Noul fond al Chinei va începe în mod oficial să funcţioneze în septembrie, după cum a relatat China Business News. Lou Jiwei, un fost adjunct al ministrului de finanţe chinez, a fost însărcinat să se ocupe cu înfiinţarea companiei. Deşi cadrul legal nu a fost