In urmatorii zece ani este de asteptat ca peste 10 milioane de vest-europeni sa se retraga in Europa de Sud si de Sud-Est, conform unui oficial al Urban Land Institute, organizatie non-profit de cercetare pe piata imobiliara. Daca se va respecta trendul d
Aeroportul din Malaga, Spania, este plin de bannere care atrag atentia turistilor asupra beneficiilor globalizarii si ale extinderii UE, a ospitalitatii si a potentialului investitional pe care il poseda. Unul dintre ele, care apartine unei companii de transport aerian, are urmatorul mesaj: "Anglia este mai aproape decat credeti". Altul, al unei agentii imobiliare, mizeaza pe universalitatea limbii engleze la nivel european: "Veniti. Vorbim limba
dumneavoastra". Situatia este similara si in cazul altor zeci de aeroporturi europene, in special din zona Europei Centrale si de Est (ECE).
In ultima vreme insa, atentia si banii investitorilor au inceput sa se indrepte din ce in ce mai mult catre estul Europei, dupa "cucerirea imobiliara" a Spaniei, a Italiei, a Coastei de Azur din Franta si a altor regiuni foarte cunoscute. Una dintre cele mai importante piete pe care le ofera ECE este cea imobiliara, insuficient luata in vizor de catre investitorii de profesie, care ofera randamente mult mai bune decat in statele din vest si care adauga la oferta si un fel de exotism european. In afara de pietele in curs de maturizare, de birouri, comerciale, industriale sau rezidentiale, piata caselor de vacante din aceasta regiune este in plin avant.
Presa straina, de altfel, a comparat de mai multe ori zona de coasta a Spaniei cu mult mai cunoscutul Miami. Ritmul constructiilor este unul dintre cele mai ridicate din Europa, media anuala incepand cu 2003 fiind de aproximativ 600.000 de noi case in aceasta zona, triplul mediei europene.
50.000 de euro, apartament langa plaja in Spania