Organizaţia Mondială a Turismului propune ca 1% din costul unei camere de hotel să fie direcţionat pentru constituirea unui fond destinat îmbunătăţirii calităţii serviciilor şi formării Organizaţia Mondială a Turismului propune ca 1% din costul unei camere de hotel să fie direcţionat pentru constituirea unui fond destinat îmbunătăţirii calităţii serviciilor şi formării profesionale din domeniul ospitalităţii.
Problema forţei de muncă în sectorul industriei ospitalităţii se adânceşte de la an la an, pe măsură ce lipsa personalului calificat devine evidentă pentru clienţi. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) recomandă autorităţilor române constituirea unui taxe de formare profesională în domeniul ospitalităţii, de 1% din costul unei camere, care să fie plătită de către turişti.
Taxa nu ar trebui văzută ca un impozit adiţional, "ci ca o contribuţie la eforturile continue pentru o formare suplimentară", recomandă experţii OMT în cadrul Master Planului în turism, al cărui memorandum de aprobare va fi supus săptămâna viitoare pe masa guvernului, spre aprobare.
OMT punctează faptul că, în condiţiile în care Fondurile structurale europene, de mare ajutor în restructurarea dezvoltării resurselor umane din domeniul turismului, se vor epuiza la un moment dat, este nevoie de o sursă mai durabilă de finanţare.
Astfel că se propune instituirea, până cel mai târziu în 2010, a unei taxe naţionale pentru instruire în domeniul ospitalităţii, care să fie percepute turiştilor, care vor beneficia astfel de servicii mai bune. OMT şi experţii români care au lucrat la Master Plan apreciază că, la nivelul anului trecut, prin aplicarea unei astfel de taxe s-ar fi putut strânge circa 18 milioane de euro.
80% din absolvenţi pleacă din ţară Se atrage atenţia asupra faptului că un astfel de sistem ar putea funcţiona "numai dacă există o pro