In ciuda avantului colectiv manifestat de clasa politica in adoptarea votului uninominal, este putin probabil ca acest lucru sa se concretieze in Parlament, avand in vedere ca, de fapt, in realitate nici unul dintre partide nu doreste sa fie schimbat sistemul de vot.
presedintele comisiei pentru Cod Electoral, Mihai Voicu, spune ca exista toate sansele ca legea privind votul uninominal sa fie adoptata in aceasta sesiune parlamentara, care va incepe luni. "Membrii comisiei au aratat fara nici un fel de dubiu ca vointa politica exista si ca, daca lucrurile se mentin in aceasta majoritate, in care sunt practic cinci partide, sase, daca socotim si grupul parlamentar al minoritatilor nationale, legea privind votul uninominal va putea fi adoptata in aceasta sesiune parlamentara", a spus Voicu.
In ciuda acestor declaratii triumfaliste, carora li s-a raliat si presedintele Basescu, anuntand ca va declansa referendum national pentru uninominal, in Parlament, unde ajunge de acum proiectul, procedurile pot duce la blocarea adoptarii acestuia sau la modificarea lui substantiala. Pe fond, nici unul dintre partide nu este de acord cu schimbarea sistemului de vot, respectiv cu trecerea de la votul pe liste la votul direct. Uninominalul ar duce la eliminarea din viata politica a marii majoritati a actualilor parlamentari si a chiar a unora dintre cei care in momentul de fata sunt in prim-plan. Votul uninominal presupune campanii electorale extrem de costisitoare pentru fiecare dintre candidati, costuri pe care putini dintre ei le pot suporta. In plus, cei care nu au notorietate, imagine buna, acces la mediatizare sunt defavorizati. De asemenea, la nivel de strategie de partid, listele de candidati au fost intotdeauna preferate deoarece acestea rezolvau si problemele interne ale formatiunilor politice, fiind oferite locuri eligibile pentru personaje importante