În această toamnă, pentru prima oară, companiile româneşti vor participa la târguri în Kazahstan şi Krasnoyarsk Participările la târgul de la Moscova nu au adus rezultatele scontate, În această toamnă, pentru prima oară, companiile româneşti vor participa la târguri în Kazahstan şi Krasnoyarsk
Participările la târgul de la Moscova nu au adus rezultatele scontate, motiv pentru care Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) a decis să-şi promoveze membrii la expoziţiile de specialitate din Kazahstan şi Krasnoyarsk.
Creşterea exporturilor pe piaţa rusă a fost în ultimii ani de câteva milioane de euro în ciuda eforturilor mari de promovare. "Târgul de la Moscova nu a dat roade. Am redus suprafaţa standului pe care îl plăteam cu 500.000 de euro şi ne-am gândit să mergem în special în Caucaz, bogată în resurse", spune Aurel Rizea, preşedintele APMR.
În luna octombrie Asociaţia va participa la Astana, noua capitală a Kazahstanului, la un târg de mobilă. Oamenii de afaceri mizează pe construcţiile noi care generează o cerere crescută pe piaţa mobilei. În prezent, companiile româneşti de mobilă exportă în această ţară marfă în valoare de 1,5 milioane de euro. "Sperăm într-o dublare sau chiar o triplare a vânzărilor în următorii doi ani", spune Rizea.
În septembrie, Asociaţia va fi prezentă la târgul din Krasnoyarsk, piaţă pe care în prezent se exportă mobilă de doar 400.000-500.000 de euro. Dacă înainte de 1989 exporturile în Uniunea Sovietică se ridicau la 150 milioane de dolari, acum ele nu ating 40 milioane de dolari.
Exportăm mai mult decât importăm
România este pe locul 22 în lume în privinţa exportului de mobilă şi pe 13 în clasamentul balanţei comerciale generate de această industrie. Anul trecut, exportul s-a ridicat la aproape un miliard de euro, fiind cu aproape 700 milioane de euro mai mare decât importu