Luna septembrie, când se celebrează începutul anului bisericesc, dăruieşte credincioşilor alte zile de pelerinaje la cele mai frumoase aşezăminte monahale. Adevărate "antene" spirituale, Luna septembrie, când se celebrează începutul anului bisericesc, dăruieşte credincioşilor alte zile de pelerinaje la cele mai frumoase aşezăminte monahale. Adevărate "antene" spirituale, acestea continuă să atragă mii şi mii de însetaţi după Dumnezeu.
Prin intermediul Biroului de pelerinaj al Patriarhiei Române, turiştii români şi străini vor continua să străbată meleagurile încărcate de legendă ce împânzesc ţara noastră. Cu toţii vor descoperi, la fiecare pas, istoria altor "averi româneşti", răspândite de-a lungul ţării: biserici înălţate din vremuri apostolice, odoare realizate de meşteri valoroşi începând din zorii creştinismului, icoane făcătoare de minuni. În peisajul mirific al tuturor zonelor geografice, la fiecare mânăstire răsună ritualul numit în popor "Bate toaca!", o chemare impresionantă la ora de rugăciune. În această lună sunt programate pelerinaje pe o durată de 1,2 şi 4 zile.
În intervalul 1-2 septembrie se organizează pelerinaje în două etape. În prima zi se vizitează Mânăstirile Saon, Cocoş, Complexul de la Niculiţel, Mânăstirea Celic-Dere în judeţul Tulcea. În comuna Niculiţel, unde se face un popas duhovnicesc la Mânăstirea Saon, ctitorită în anul 1846, se vizitează şi Complexul de la Niculiţel, care adăposteşte moaştele unor sfinţi martiri din primele veacuri ale creştinismului. Descoperite destul de recent, prin anul 1977, în urma unor inundaţii, moaştele Sfinţilor Zoticos, Atalas, Kamasis, şi Filip, martiri, trăitori în timpul împăratului Diocleţian, prigonitorul creştinilor, sunt făcătoare de minuni.
În a doua etapă a pelerinajului, după participarea la Sf. Liturghie, oficiată la Catedrala din Constanţa, vor fi vizitate Mânăstiril