Furtunile de nisip din nord-vestul Chinei au erodat puternic Marele Zid, mai multe secţiuni riscând să dispară în 20 de ani Mai bine de 60 km de zid, pornind din Minqin şi până în
Furtunile de nisip din nord-vestul Chinei au erodat puternic Marele Zid, mai multe secţiuni riscând să dispară în 20 de ani
Mai bine de 60 km de zid, pornind din Minqin şi până în provincia Gansu, s-au năruit în urma furtunilor de nisip. În ultimii 20 de ani, impunătoarea construcţie s-a redus cu 40 de km şi pe alocuri înălţimea sa a ajuns la jumătate.
Eroziuni similare în Marele Zid Chinezesc au mai fost în trecut, însă niciuna de gravitatea acesteia. "Secţiunea respectivă era făcută din pământ fără consolidări din piatră, de aceea a fost predispusă eroziunii", a spus Zhou Shengrui, directorul muzeului de istorie din apropierea zonei afectate.
Cauza cea mai des invocată ar fi agricultura extensivă practicată în regiune începând cu anii 1950, care a sărăcit aria de resursele subterane de apă şi a dezechilibrat ecosistemul.
Asta a făcut ca locul să fie ţinta multor furtuni de nisip. Mai bine de 40 km de zid au dispărut în ultimii 20 de ani şi în unele locuri înălţimea sa a scăzut de la 5 m la aproape 2 m.
Cum a fost ridicat
Marele Zid Chinezesc, catalogat recent ca fiind una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, se întinde pe 6.400 de km şi adună în fiecare an peste 10 milioane de vizitatori.
Zidul a fost construit la ordinul primului împărat al unei Chine unite. În 214 î.Hr., împăratul l-a trimis pe generalul Meng Tian la frontiera de nord a imperiului cu o armată de 300.000 de lucrători, dar şi cu prizonieri politici, al căror număr nu se cunoaşte, pentru a construi un lanţ de fortificaţii.
Statele independente chinezeşti construiseră mii de km de fortificaţii. Sarcina lui Meng Tian şi a inginerilor săi a fost de a le întă