Traditie. Intr-o localitate din Rusia, populatia face echilibristica de mai bine de 50 de ani, incercand sa pastreze obiceiurile din batrani
Magda Ursu
Satenii din Tsovkra, indiferent de varsta, practica zilnic mersul pe sarma si au transmis traditia cu sfintenie din generatie in generatie. Cu toate ca populatia satului a scazut dupa anii ?80 de la 3.000 la doar 400, din cauza conditiilor grele de trai, satenii nu renunta la traditia care i-a facut celebri. Micul sat rusesc a cunoscut gloria intre ani ?50 si ?70, cand locuitorii din Tsovkra erau considerati cei mai buni mergatori pe sarma din lume.
Ramazan Gadzhiyev, un satean de 45 de ani, povesteste, cu amaraciune: "Cei mai buni mergatori pe sarma erau din Tsovkra, dar acum sunt cei din China si Japonia".
Ei activau in arena celor mai mari circuri din lume si au castigat numeroase premii internationale. Locuitorii spera ca urmasii lor sa reinvie faima micului sat.
"Ne antrenam zilnic in asteptarea zilei cand acrobatii nostri, vor lucra iar pe scenele din SUA, Marea Britanie si Japonia".
Pe sarma, la petit
Batranii satului povestesc ca mersul pe sarma a fost practicat la inceput din dorinta de a parcurge mai usor distantele. Astfel, tinerii care doreau sa peteasca fetele din satele invecinate au intins o sfoara peste vaile care legau comuna lor de localitatile vecine, evitand astfel o escaladare anevoioasa a dealurilor. La inceput ei mergeau in maini pe sarma. Apoi, din dorinta de a impresiona fetele au inceput sa faca echilibristica pe ea, ajutati de o prajina. Acum, mersul pe sarma a devenit un lucru absolut obisnuit pentru orice familie din zona.
(M.M.)
Traditie. Intr-o localitate din Rusia, populatia face echilibristica de mai bine de 50 de ani, incercand sa pastreze obiceiurile din batrani
Magda Ursu
Satenii din Tsovkra, indiferent de